Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Относно: Изнудване на български граждани от страна на испанските власти


2015-03-26 16:43 | коментара

Въпрос

 

До мен достигна силно обезпокоителна информация, че български граждани са подложени на изнудване от страна на испанските власти. Испанската полиция налага глоби и пише актове на български граждани, които управляват превозните си средства със законно придобити шофьорски книжки в България. С тази дискриминационна практика испанските власти принуждават българските граждани да заменят българските си шофьорски книжки с испански, което струва 80 евро.

 

Освен горепосочения проблем, българските граждани в Испания се оплакват, че превозните им средства с българска регистрация са изземвани от испанските власти. При първо спиране на превозното средство испанската полиция налага 5-дневен срок собственикът да пререгистрира колата. В случай че това не се случи, полицията изземва превозното средство и го кара в автоморга, където колата се унищожава, но не се предоставя никаква компенсация на собственика ѝ. Напълно изрядни превозни средства с платени годишни данъци и застраховки биват конфискувани и унищожавани без да бъдат предоставяни компенсации на собствениците им.

 

Въпросът ми е:

 

1. Наясно ли е Комисията с подобен тип проблеми, с които се сблъскват европейските граждани, живеещи извън собствената си страна?


2. Възнамерява ли Комисията да разработи Директива, която да възпре подобен тип практики и да разреши проблемите на европейските граждани, живеещи в други държави–членки на ЕС? 

 

Отговор