Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Джамбазки: България да постави въпроса за вписването на Западните Балкани


2017-05-03 19:32 | коментара

Когато говорим за Македония, ние говорим за един народ в две държави. Няма никакво съмнение, че в Република Македония живее братски на нас народ и трябва да сме особено внимателни, когато коментираме проблемите там.

 

Това заяви евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки в пряко включване от Брюксел в ефира на „Референдум“ по БНТ. Темата на предаването бе ситуацията в Македония и Турция. 

 

По думите му конфликтът в Македония има няколко нива - етническо, чиято основа е положена още през 2001 година с Охридския мирен договор; балканско измерение, което се корени във вътрешноалбанската битка за надмощие; международно измерение на конфликта, защото на територията на Македония се сблъскват няколко геополитически идеи и визии.

 

Според Джамбазки е необходимо България да бъде изключително активна и да има много по-ясно изразена позиция и воля, когато става дума за разрешаването на въпроса в Македония, защото това засяга и пряк български национален интерес.

 

Дали е възможна федерализация на Македония? Отговорът на този въпрос е много прост – може, но не бива. Федерализацията би била изключително опасен път и пряка заплаха за националната ни сигурност, тъй като ще доведе до ескалация на напрежението и вътрешни конфликти, които ще се пренесат и на наша територия, както и на целия ЕС, коментира заместник-председателят на ВМРО.

 

Мнението му по отношението на българското председателство на ЕС е, че страната ни трябва да навакса пропуснатото и да постави като основен регионален приоритет въпросът за вписването на Западните Балкани.

 

България трябва да работи много активно и по време на председателството и да представи на съюзниците си в Европейския съюз и Тирана, и Скопие, и Прищина, и Подгорица. Това е начинът да се стопират опасните процеси на Западните Балкани, заяви Джамбазки.

 

Договорът за добросъседство между България и Македония трябва да се случи най-накрая, допълни политикът.

 

Джамбазки коментира, че е ясно кои столици влияят върху македонския въпрос – Анкара и Белград. Това застрашава българския национален интерес, посочи той.

 

Безспорно България има нужда от добри междусъседски отношения с Турция и турския народ, но ние имаме интерес от сътрудничество с кемалистката форма на турската държава. Защото кемалистка Турция бе приятел на България. В момента поведението на турския президент е опасно и е заплаха за националната ни сигурност, каза още Джамбазки.