Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

www.actualno.com - Джамбазки вижда необходимост Борисов да е приятел с Ердоган


2017-06-16 19:26 | коментара

Не мога да кажа защо премиерът Бойко Борисов е приятел с един опасен диктатор в лицето на Ердоган. Поведението на Ердоган е опасно, непредсказуемо. От позицията на премиер обаче не е излишно да се търсят добри отношения, да има ниво на междудържавни отношения, на дипломатичност, заяви зам.-председателят на ВМРО и евродепутат Ангел Джамбазки.
Според евродепутата няма как да се разчита на каквито и да е гаранции от страна на Ердоган. Това, което трябва да правим, е да работим за отбраната си и да засилваме позициите си в НАТО. Германия изтегли своя контингент от "Инджирлик" – това какво ви говори, попита риторично политикът. Той беше категоричен, че външният ни министър Екатерина Захариева не е права и че Ердоган изобщо не е използвал агресивна риторика само за да печели избори, а това е доктрина, която следва. Турция иска да е геополитически фактор в региона, сигурен е той.
Пред Нова телевизия Джамбазки беше категоричен, че геополитическата позиция на Турция е ясна - да е първостепенен фактор на Балканите и Близкия изток, и не бива да се заблуждаваме за нея, а трябва да се подготвим да ѝ противодействаме. Част от тази подготовка обаче е и поддържането на добри отношения с Анкара.
Ако Ердоган можеше да пусне бежанци, щеше вече да го е направил. Повече бежанци в Турция са сирийци, те стоят близо до границата с Турция. Опит на Ердоган да ги изтика може да засили гражданската война в Турция, смята Джамбазки. Зам.-председателят на ВМРО е категоричен, че Ердоган иска да изпълни постулатите в "Стратегическа дълбочина" – да има намеса за утвърждаване на турската държава чрез турски диаспори навсякъде на Балканите – в България, в Македония, в Албания, в Косово.
Непреодолима ограда няма. След като има хора, които преодоляват оградата между Израел и Палестина, ще се намерят хора, каза зам.-председателят на в коментар относно "Великата българска стена". Джамбазки настоя, че трябва да има камери и жива сила, които да покриват "това съоръжение". Без тези фактори ефективна отбрана на оградата няма да има, е неговото мнение.