Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

в. Борба, Велико Търново - Депутати от цяла Европа целуваха ръце на самодейци от Писарево


2017-06-12 19:23 | коментара

ЕВРОПЕЙСКИ ДЕПУТАТИ В БРЮКСЕЛ ЦЕЛУВАХА РЪЦЕТЕ НА БАБИТЕ ОТ ГРУПАТА ЗА ИЗВОРЕН ФОЛКЛОР КЪМ КЛУБА НА ПЕНСИОНЕРА "ЯНТРА 96" В ПИСАРЕВО. Самодейците на фолклориста Петър Георгиев се прочуха благодарение на поканата на евродепутата Ангел Джамбазки, който се запознал с групата при гостуването си в горнооряховското село преди няколко месеца.
Бабите тръгнали за Брюксел, за да разгледат Европейския парламент, но не забравили да вземат народните си носии, за да поздравят евродепутатите. "Били сме вече на много места и в много фестивали и събори сме участвали. Два пъти сме пели в Копривщица като представители на общината, но това посещение жените никога няма да забравят, особено след като депутати от всякакви държави се втурнаха да ги прегръщат, да им целуват ръцете и да се снимат с тях", признава развълнуваният ръководител на групата Петър Георгиев. Той признава още, че голяма част от неговите певици са пътували за първи път със самолет, а и немалко от тях напускат България за първи път. Най-възрастните участнички в певческата формация са по на 75 г. Те са имали възможност да разгледат Брюксел с най-интересните му забележителности, присъствали са и на коктейла в Европейския парламент, даден от българския евродепутат Ангел Джамбазки.
Всеки евродепутат има право два пъти годишно да кани групи, които да представят страната си в Брюксел. Този път пътуват изпълнителите от Писарево заедно с ученици от Павел баня, Севлиево и Харманли - победители в конкурс за есе на патриотична тема, допълва Петър Георгиев, който следващата година ще направи самостоятелна изложба в Европейския парламент. Там младият фолклорист ще покаже огромната си вече колекция от народни носии, която попълва 20 г.
От 10 г. води певческата група за изворен фолклор към пенсионерския клуб в Писарево. Той е неин създател и художествен ръководител. Сам пее в нея с бабите и им свири на гайда.