Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

в. Атака - Евродепутати към Могерини: Защитете българите в Украйна


2017-06-09 19:20 | коментара
Писмото е по повод побоят нанесен над общински съветник от българското малцинство Василий Кащи в украинския град Белгород

 

Българските представители в Европейския парламент Андрей Ковачев, ЕНП и Ангел Джамбазки, ЕКР изпратиха писмо до върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини с призив да бъдат взети спешни мерки да се идентифицират извършителите на нападението над Василий Кащи и да не се допуска в бъдеще напрежение на етническа основа. Това стана дни след като от трибуната на българския парламент Обединени патриоти излязоха с декларация по повод скандалния случай.
Припомняме, че преди седмица украински общински съветник от българското малцинство беше брутално пребит след гласуване в местния парламент на Белгород.
"Българската общност съжителства мирно с други националности по тези земи, и по-специално на украинската държава, в продължение на повече от 250 години и винаги използва символите на българската държава в комбинация с украинските държавни символи като свидетелство за приятелство, политическо взаимодействие и партньорски отношения между двете страни. Българите в Украйна са лоялни граждани и са за териториалната цялост на страната", пишат евродепутатите.