Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

в. 24 часа - Наши евродепутати: Шенген е първата ни задача, за да се справим с бежанците


2017-06-09 19:34 | коментара

Членството на България в Шенген е сред първите ни задачи, за да се справи страната ни с бежанския проблем. Около това становище се обединиха българските евродепутати Емил Радев (ГЕРБ/ЕНП), Сергей Станишев (БСП/Групата на социалистите и демократите) и Ангел Джамбазки (ВМРО/Групата на европейските консерватори и реформисти). Те представиха в Брюксел своите идеи за предстоящите промени в Дъблинското споразумение, залегнали в доклада на евродепутата от АЛДЕ Сесилия Викстрьом.
Според Станишев не трябва да се прехвърля пялата отговорност върху петте гранични страни, които посрещат бежанската вълна от Сирия, Афганистан, както и от Северна Африка. Сега 80% от молбите за убежище се обработват от тези страни.
Трябва да има и списък от т.нар. трети сигурни държави, за да не се прехвърля целият натиск върху граничните държави в ЕС, каза Емил Радев. Той също споделя, че Дъблинското споразумение трябва бързо да бъде ревизирано, защото без съмнение бежанските процеси са свързани пряко с националната сигурност на България. Примерите от последните атентати в Берлин, Манчестър и Лондон показват, че немалко от заподозрените са били в радарите на специалните служби за сигурност, но въпреки това тези хора не са били върнати в собствените им страни.
Ангел Джамбазки очаквано сподели, че не приема квотното разпределение на бежанци. Според него, вместо да се обсъжда налагането на глоби на страните, които не спазват квотите, по-добре ще бъде да се поощряват онези страни от ЕС, които се справят по-успешно с проблема.