Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

в. Пазарджишка Марица - Ани от Езиковата пътува за Брюксел


2017-06-06 19:14 | коментара

Ученичка от Пазарджик заминава за Брюксел като награда за есе, в което се аргументира защо иска да живее и работи в родината. В тази новина няма парадокс. Просто абитуриентката от езикова гимназия "Бертолд Брехг" Ани Генчева е големият победител в конкурса за патриотична творба на тема "Защо ще остана в България", организиран и проведен от ВМРО с подкрепата на Община Пазарджик.
Тази литературно-патриотична надпревара премина под патронажа на евродепутата Ангел Джамбазки, който осигурява и наградата за победителката - посещение в сградата на Европейския парламент в Брюксел и запознаване с работата на най-важната общо европейска институция.
Председателят на журито на конкурса Тодор Каракашев изтъкна, че надпреварата за призовите места е била особено
оспорвана. Почетната грамота на победителката Ани Генчева беше връчена от лидера на ВМРО-Пазарджик - Георги Коприщенов, на церемония, организирана с любезното съдействие на регионалната библиотека "Никола Фурнаджиев".
Всъщност макар и ученически, конкурсът бе "отворен" само за младежи, които към 1 юни 2017 година са навършили 18 години. Това ограничение вероятно е свързано най-вече с пътуването до Брюксел, което за Ани Генчева сигурно ще стане факт по време на есенната сесия на Европейския парламент.
Организаторите обаче са предвидили и награда за всички участници в конкурса. Те ще бъдат поканени на екскурзия до старите български столици Плиска и Велики Преслав, където ще могат да разгледат Голямата базилика и Националния историко-археологически резерват и музей "Велики Преслав".