Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Капка по капка. Или как милиони левове изтекоха от джобовете на софиянци…


2011-01-05 00:00:00 | коментара

Тези дни „Софийска вода“ поиска от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) 25 % увеличение на цената на водата за крайния потребител. Което прави цена от 1.92 лв. за кубик вода. Малко история – когато през 1999 г. се подписва договора за т.нар. „концесия“ с фанфари и големи обещания между Столична община и тогавашната фирма-концесионер „Интернешънъл уотър къмпани“ (заменена от „Юнайтед ютилитис“ (United Utilities), а днес – „Веолия вода“), от Великобритания са поети десетки задължения – за инвестиции, за разширяване на инфраструктурата, за подобряване качеството на услугата, за драстично намаляване на загубите по мрежата и прочее и прочее. Колко от тях са изпълнени, може да каже всеки среден софиянец-потребител и най-вече платец.

Като ирония на съдбата, кв. „Модерно предградие“, който по права въздушна линия е на не повече от 5 км от Народното събрание, и до днес няма (модерна) канализация… Повече от красноречиво. Най-смелите обещания обаче са две. За цената – да се запази на нивото 60-65 ст. за целия 20 годишен период. И за намаляване на загубите – към 2010 г. те трябваше да не надхвърлят 20-25 %. Понастоящем заявяваните от „Софийска вода“ (вече собственост на френската „Веолия вода“, прясно излязла от концесионирането на водоснабдяването в Париж) загуби са от порядъка на 60.82 %. Тоест на нивата от преди 10 години. Отново повече от красноречиво. 10 години фирмите-концесионери, последователно прехвърлящи си концесията, са нарушавали концесионните си задължения. В ущърб на софиянци.

Всъщност обществена тайна е, че договорът за концесия е сключен под силен политически натиск. От страна на тогавашното правителство на Великобритания с министър-председател Тони Блеър. Като условие за британската подкрепа за българското еврочленство. Така твърдят съвременници на тези събития, въпреки че не вярвам някой от участвалите в подготовката и подписването на този договор по времето на кмета Софиянски да смее да излезе открито пред обществеността с името си и да потвърди този факт. Всички обстоятелства, видимо договорени в полза на концесионера(-ите) и в ущърб на софиянци, настойчиво потвърждават това „предположение”. Или това, или сключвалите договора са били силно правно неграмотни. Или „мотивирани” така, че да приемат условия в полза на концесионера и във вреда на софиянци. Което вече си е съставомерно поведение. Поне аз за себе си не намирам друго обяснение.

В годините условията на договора многократно са променяни и все в полза на „Софийска вода“ и нейните собственици. Фактът, че цената на водата се е повишила поне 3 пъти повече от обещаното, красноречиво говори за това. Днешният министър-председател Борисов, в качеството си на столичен кмет, заявява в характерния си стил, че е възмутен от това, че „шефовете на дружеството вземат месечни заплати от по 50- 60 хил. лв. и ракиите, мезетата и ремонтите на жилищата им са описани като инвестиции на дружеството.“ (източник Mediapool ). В изявленията си тогавашният кмет нарича договора „колониален“. А той е точно такъв.

В десетки статии, публикации и изявления доказани български и международни ВиК специалисти пространно обясняват явната неизгода от концесията на столичната ВиК система и настояват за прекратяване на този договор. В мрежата и в архивите на периодичните издания могат да се намерят десетки статии по този въпрос. Ето някои от тях – вестник „Капитал“, 27 юли 2007 г., „Актуално.ком“, Монд дипломатик … и прочее, и прочее…

Водата е публично благо, елемент от националната сигурност и жизнен ресурс от първа необходимост. Развитите страни отдавна отхвърлят практиката на концесионирането на този жизненоважен природен ресурс. Каквито и да са били мотивите за сключването на този неизгоден за София договор преди 10 години, те вече не са на дневен ред. Нищо против управляващия отбор на днешната „Софийска вода“, напротив симпатични млади хора са, вероятно с добри намерения. Концесията обаче е видимо вредна и в ущърб на града и жителите му. Последното искане за ново увеличаване на цената на водата с 25 % и заявените загуби още веднъж доказват това твърдение.

Затова концесията трябва да бъде прекратена и да бъде възстановено общинското ВиК дружество, под прекия надзор на кмета на Столична община. В интерес на софиянци.